Måne

Måne

fredag 19 juni 2015

Midsommar i Åre

Med en månads (minst!) regn i bagaget och ett minne från förra årets midsommar i Åre med snöfall och 2 grader hade jag inte jättehöga förväntningar på årets midsommarafton. Men när regnet helt plötsligt slutade under kvällen dagen före midsommarafton och solen letade sig fram bakom de mörka molnen var det som att allt var förlåtet. Man känner ofta så här uppe. När solen skiner på Åre, oavsett årstid, är det så vackert att det kan vara den vackraste platsen på hela jordklotet. Jag tog en filt och satte mig på balkongen och spanade in den spegelblanka sjön och den rosa-lila-gula solnedgången. Solen är bara nere i ungefär 3,5 timme så här års. Och trots att solen har gått ner är det i princip dagsljus. Det är magiskt. 23:26 när solen gick ner igår satt jag på balkongen och lyssnade på fåglarnas sång. Darren hade gått till Ullådalen för att spendera natten där i tält och knäppte några fina kvällsbilder.

Solnedgång Ullådalen. Foto Darren Hamlin 

Kvällsol med Åreskutan i bakgrunden. Foto Darren Hamlin 
När vi vaknade på midsommaraftons morgon var det som att sommaren hade anlänt. Det var sol och varmare än på mycket länge. Nu var frågan hur vi skulle spendera en av årets ljusaste dagar. För några dagar sedan blev det klart att man den här helgen skulle kunna ta med sig skidor och snowboards upp med Kabinbanan för att utnyttja snön som fortfarande ligger i högzon. Downhillcyklisterna som brukar kunna köra ned från Åreskutan vid den här tiden får vänta ett tag till.  Det lockade att plocka fram brädan och ta några åk. Lika mycket lockade det att faktiskt njuta av att sommaren här nere i dalen. Sommaren vann och vi tog oss till två midsommarfiranden.

Midsommar Fröå Gruva. Foto Darren Hamlin 
Först Fröå Gruva, några kilometer bortom Björnen. Där blev det premiär för oss. Midsommarfirande omgivna av fjälltopparna. Och förstås picknickfiltar, sång och dans. Sedan vidare till nästa firande vid Hembygdsgården i Åre. Till båda festplatserna går det lövade fordon som barn (och vuxna) åker med i. Den första kortegen missade vi, men den andra såg vi till att hinna till. Traktorer och brandbilar stod uppradade vid Åre Torg för avfärd mot Hembygdsgården. För oss blev det att åka på taket av en brandbil som hade blåljusen på. Stort såklart!

Mot Hembygdsgården! Foto Darren Hamlin 
Och så körde vi dagens andra firande. Fika, tombola, sång, dans och lek. 

Åre Hembygdsgård. Foto Darren Hamlin 
Sedan var det två trötta barn som tog sig hem till en midsommarkväll hemma. Mätt, belåten och tacksam för en fin dag parkerade jag mig själv i hängmattan på balkongen för bloggskrivning. Imorgon siktar vi på en utflykt till Norge. 

I kvällssolen på balkongen. Foto Darren Hamlin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar