Måne

Måne

måndag 22 juni 2015

Äventyr i Norge

Gång på gång har jag stött på och hört talas om Rypetoppen Adventurepark i Norge. Fritidsbarnen här i Åre åkte dit på en skolresa, vänner och bekanta har varit där och så häromdagen damp det ned en broschyr i brevlådan från just Rypetoppen. Vi hade förstått att det var någon slags klätterpark precis när man kommit över den norska gränsen. Vi hade förstått att det måste ligga i närheten av det pampiga vattenfallet Brudslöjan som vi så många gånger besökt. Och så hade Darren hittat att man kunde sova i trädtält där. Midsommarhelg och goda väderutsikter, vi måste prova!  På midsommaraftonskväll bokade vi ett trädtält online för 400 norska kronor. Eftersom vi inte har besökt Brudslöjan i år började vi vår utflykt där på lördagsförmiddagen. De 60 kilometrarna från Åre till den norska gränsen är en enkel och snabb resa. Precis innan vi nådde den norska gränsen passade vi på att handla det vi hade glömt i en av gränsbutikerna. Man vill inte riskera att behöva köpa något i onödan i Norge med dess priser. Gränsbutikerna är...annorlunda, vad är det tex. med norrmän och Capri-Sun?

Capri-sun upp till taket
När man kör förbi den lilla gränsstationen till Norge är det så tydligt att man kommit in i ett nytt land. Naturen ser helt plötsligt annorlunda ut. Pampigare och så otroligt vackert. Vi parkerade där vi brukar när vi ska till Brudslöjan. Därifrån leder en trolsk skogstig oss ner de ca 1,5 kilometerna till själva vattenfallet. Barnen älskar stigen som innehåller allt man kan önska sig av en skogsstig. Spänger, branter, rötter, stubbar, bäckar, små broar och en massa spännande fågelläten.

Foto Darren Hamlin

Foto Darren Hamlin
Det blev lunchrast på en bergshäll ovanför fallet. Samtidigt som vi satt där och åt såg vi folk åka zipline mellan de höga klipporna som sticker upp på varsin sida om Langhalstjonna, sjön som Brudslöjan forsar ner i. Nu var vi nära klätterparken!

Dagens lunch på toppen av Brudslöjan. Foto Darren Hamlin 
Tillbaks till bilen körde vi några minuter bort för att där hitta Rypetoppen. Parkerade bilen, 400 meters promenad. Väl där låg det välorganiserade område där reception, kiosk, klätterpark, grillar, bänkar, värmestuga, kanoter, SUP-brädor och boende fanns. Vi blev visade vägen till nattens boende, rätt upp i skogen.

Rypetoppen. Foto Darren Hamlin 
Vårt trädtält. Foto Darren Hamlin 
Installerade oss, slängde in middagsmaten i en av de uppställda kylarna och under tiden hade barnen hittat till en klätterställning som de spenderade x antal timmar i under vår vistelse där!

Klätterställningen
Innan vi grillade vår middag lånade vi flytvästar och en kanadensare för att ta en paddeltur. Mot Brudslöjan igen, för att få se vattenfallet från en annan vinkel, framifrån. På vägen dit hade vi en örn seglandes högt över våra huvuden. Vattenfallet var om möjligt ännu pampigare sett från en kanot på några meters avstånd.

Brudslöjan från kanoten. Foto Darren Hamlin
...och därav dess namn. Foto Darren Hamlin. 
Sedan blev det snabba paddaltag tillbaks, mot grillen. Middagen intogs vid sidan om sjön i den starka kvällssolen. Att somna i trädtältet blev sedan inga problem. Däremot blev det kanske ingen skönhetssömn, men det hade man kanske inte heller väntat sig i ett tält på norra halvklotet under årets ljusaste natt. Men fågelsången var fin och det var tur att vi hade lämnat ficklamporna hemma!

Klockan 22:15. Foto Darren Hamlin
Uppstigningen kl 06:00 hade kunnat bivit så mycket tidigare än så. Med fyra timmar kvar till klätterparken öppnade tog vi en ny kanottur på en spegelblank sjö i morgonsolen. Och så kl 10 var det äntligen dags för klättring! Till att börja med köpte vi biljetter på minsta banan för båda barnen. På med klättersele, karbinhakar, hjälm och upp i träden!

Balansgång. Foto Darren Hamlin 
Efter en omgång på minsta banan vill Eskil upp på nästa nivå, den för barn över 110 cm. Vi uppgraderade hans biljett och så försvann han iväg ännu högre upp. 

Foto Darren Hamlin 
Hela familjen var så nöjda efteråt. Vilken lyckad minisemester i grannlandet i väst. Det här måste göras om, och nästa gång är det nog dags för mamman och pappan att också testa klättringen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar