Måne

Måne

måndag 4 augusti 2014

Fånga sin egen mat

Flyttstäd och uppackning fick vänta i många veckor. Senast jag skrev hade vi ju fått så fint väder att man omöjligt kunde hålla sig inne för att göra klart gamla lägenheten eller packa upp den nya. Mitt i värmeböljan hade jag och barnen dessutom bokat en resa ner till Stockholm. För mig, som är uppvuxen i Stockholms skärgård, blir inte sommaren komplett utan en vecka där. Skillnaden nu är ju bara att man inte kan åka dit lika spontant som vi kunde när vi bodde i Stockholm. Nu var vi tvungna att boka in den veckor i förväg, och chansa på att vädret skulle vara okej. Vädret var mer än okej med temperaturer runt 30 grader hela veckan. Och framför allt, badtemperaturer som gjorde att man kunde ligga i från morgon till kväll.

Solnedgång från kajaken. Runmarö juli 2014 
Sedan en vecka är vi tillbaks i Åre och jobb och vardag har krupit sig på. Dock har mycket av det varma fina vädret hållit sig kvar, om än med en blandning av gigantiska åskoväder! Under veckan har vi haft besök av både vänner och familj. Våra vänner, Anna och Basse, hade aldrig varit här uppe på sommaren, men lockats upp av de sommarbilder jag och Darren tog förra året. Vi klurade på hur vi på hur vi på bästa möjliga sätt skulle lyckas pricka in så många av de vackra och unika platser vi bara kunde för att visa att somrarna här faktiskt är så fina som det har sett ut på bilderna. Sommarbesök är extra kul eftersom de inte är lika förutsägabara som vinterbesöken. En säker utflykt är att åka till Undersåker, ta bron över Indalsälven, för att sedan välja någon av de vackra byarna på vägen. Edsåsdalen, Ottsjö, Vålådalen är några av de fina platser vi brukar ta oss till. I söndags blev det Ottsjö. Vi hade fiskespö med oss och hyrde en liten motorbåt. Det blev en heldag med korvgrillning, bad och framför allt ett sökande efter mat! Vårt mål var att hitta kvällens middag i vatten och skog. Vi lyckades fixa förrätt och efterrätt. Bara efter några kast drog Basse upp en fisk som visade sig vara en Harr. Harr är en laxfisk som vanligtvis inte säljs i affärer då den helst ska ätas helt färsk. 

Foto Darren Hamlin
Varmrätten, som vi hade hoppats skulle bli Röding eller Öring, uteblev. Men efter lite letande hittade vi en blåbärsskog med stora fina blåbär, och efterrättspajen var fixad. Det är något speciellt över att fånga sin egen mat. Harren hade vi ingen aning om hur vi skulle tillreda. Men när man har en bror som har jobbat både i fiskaffär och som kock visste vi vem vi skulle rådfråga. Filéa, smörsteka, strö på färska örter, en bit citron och servera på hårt bröd blev hans förslag. Och så fick det bli! De första tuggorna imponerade inte särskilt mycket, det smakade inte så mycket, men när man kom in en bit till de tjockare partierna smakade det riktigt gott. 

Foto Darren Hamlin 
Jag och Darren kunde inte förstå varför det har tagit ett helt år i Åre för att fiska för första gången här. Det här måste göras om. Tack Anna och Basse för en fantastiskt rolig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar