Måne

Måne

måndag 5 november 2018

Från höstfärg till gråskala

Som vanligt är hallen full av kläder från fyra årstider, när man tror att det är dags att plocka undan sommarskorna kommer en sensommardag...följt av en frostmorgon och vinterskorna åker fram. Höst i Åre. Men nu är det sedan länge slut på sensommardagarna. När jag tittar igenom telefonens bilder i datumordning blir blandningen av årstider tydlig. Den första snön här nere i dalen kom i början av oktober och ganska snart var topparna täckta av snö.



När den första snön har lagt sig är hela familjen ivrig att ta sig ut för att hitta en snötäckt backe där vi kan ha pulkapremiär. Den här gången blev det bland björkarna i Storulvån. Det kändes dock som att vintern hade gjort entré lite för tidigt, de sköna höstdagarna lyste med sin frånvaro. Men så helgen efter bjöd söndagen på en spegelblank Åresjön och ett solsken som fick höstlöven att glänsa som guld. Jag och barnen tog promenaden upp till toppen Totthummeln, 826 meter över havet, som ligger rätt upp från vårt hus. 

Drickapaus på vägen upp 
Kolla-på-utsikten-paus på vägen upp
Belöningen 
Åt andra hållet ser vi en snötäckt Åreskuta och barnen ångrar att vi inte tog med skidor så vi kunde fortsatt upp för att ta några svängar. 


Nervägen går så snabbt och lätt...att vi alla tre halkar i leran varsin gång. Kladdigt är roligt. 



Det finns alltid tid till att tälja. 
Några dagar senare, den 12 oktober, när jag hämtar barnen i skolan är det 18 grader och skolgården är full av t-shirtklädda barn. Det är fint det där med att ha fyra årstider på en och samma gång i hallen.


Det var oktober, nu är det november och väl tillbaks i Åre efter en höstlovsvecka i Stockholm möttes vi av ett nytt snölager i dalen. Bilder hade under veckan skvallrat om att den första naturisen lagt sig och "alla" tycktes ha premiäråkt. När vi satt i ett regnigt Stockholm och såg detta var det förstås omöjligt att inte längta hem. Har man otur blir det inte mer än någon dags åkning på naturis, innan den täcks av snö. Efter några dagar av plusgrader och olika sorters nederbörd kunde vi inte drömma om att isen fortfarande skulle ligga kvar. Vi satsade på att hitta snö istället och bagav oss på lördagen till  Ullådalen, den tanken var vi inte ensamma om, parkeringen närmast Ullåstugan var full! En av de bästa sakerna med att bo här är att vara omgiven av andra som är lika entusiastiska att få känna, klämma, hoppa, åka, leka i den första snön. Några går med stighudar uppför, trots att bäcken synligt forsar under snön och stenar lyser med sin närvaro. Andra har byggt hopp snön som de kör med brädan på. Och en hel drös kör pulka av olika slag. Hej vinter!


Lunch med utsikt
På söndagen firade vi den engelska traditionen Guy Fawkes night, en dag tidigt. Detta skedde traditionsenligt med sausage hot pot och bakpotatis vid lägerelden. Det som inte kändes traditionsenligt var att detta ägde rum i Klocka, vid Ånnsjön, omgivna av några av Jämtlands pampigaste fjäll och att maten tillagades på öppen eld och i en kamin. Till efterrätt, äppelpaj tillagad i folie över eld. Någon Guy Fawkesdocka brände vi dock inte. 

Här kokas det hot pot  
Bakpotatisarna lagades klart på glöd
Skridskoisen då? Den var helt klart över förväntan, blank, slät och så klar att vi såg den grunda botten under. Vi var inte lika våghalsiga som andra skridskoåkare som skrinnade iväg långt ut, det blev fina skär längs strandkanten också. Hoppas det inte var säsongens sista! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar