Måne

Måne

onsdag 10 december 2014

Klara färdiga gå!

Där var skidsäsongen igång! Förra året som mammaledig i ett, för oss, nytt Åre kändes det som att vi väntade och väntade på att den där första skiddagen skulle komma. I år hann man knappt märka av hösten förrän det var dags för skidsäsongen att dra igång. Som jag skrev i förra inlägget så har vi haft många soliga och kalla dagar, och därmed ont om snöfall. Det kalla vädret har dock varit perfekt för snökanonsproduktion. Därför kunde en lift i Duved öppna för drygt en vecka sedan. Eskil, jag och resten av byn var på plats. Äntligen! 


Jag förberedde Eskil på att det där första åket för säsongen inte alltid känns jättebra och att man kanske inte kommer ihåg allt sedan sist. -Jaja mamma, nu åker vi! Och med sina nya längre skidor åkte han. När vi kom ner körde han direkt till liftkön och ropade "igen!". Vilken lättnad att han fortfarande tyckte det var så roligt, för hur lyxigt är det inte när ens barn har samma intressen som en själv? Lola som stod nere vid liften med Darren och tittade på skrek förtvivlat att hon också ville åka. Hon är snart 2,5 år och förra vintern blev det ingen skidåkning för henne. I år hade vi sagt till henne att hon skulle få sina första skidor. Problemet var bara att vi inte hunnit köpa skidorna till denna första skiddag. Så hon fick nöja sig med att titta på. Men nu är skidorna inköpta och vår gästtoa har förvandlats till en skidbod. 

Skidboden.
Förra veckan var det dags för vinterns första besök. Darrens pappa med sambo kom hit för första gången. Det är alltid något speciellt med att visa upp Åre för någon som aldrig har varit här och som dessutom bor i centrala London. Det blir också ett tillfälle för oss att ta oss till platser här i krokarna som vi inte besöker särskilt ofta. Tännforsen, Sveriges största vattenfall, blev första stopp på lördagsmorgonen. 

Ett halvfruset Tännforsen
Tanken var, titta på vattenfallet, fika på mysiga caféet och visa upp de svenska konsthantverken i butiken. Vägen ner till vattenfallet bestod av blankis med ett tunt lager nysnö uppepå, med andra ord livsfarligt att gå på! Förutom för en 4,5-åring som åkte på rumpan ner för hela stigen. Efter den svettiga promenaden upptäckte vi att caféet och butiken var stängt, typiskt! Vad gör man då? Chokladfabriken förstås! Efter shopping och smakprover där inne körde vi upp till Fröå gruva, en gammal gruvby där man började bryta koppar i mitten av 1700-talet. Där finns också mysiga Bergsstugan, en restaurang/café som man bara måste besöka. Passande nog serverade de julbord just den här helgen. 

Bergsstugan. Foto Darren Hamlin
Söndagsförmiddagen spenderade vi på en av de vackraste platserna som finns, nämligen Ottsjö. Frånvaron av snön har gjort att skridskoisarna fortfarande är helt fantastiska. Vi tog oss till ett av vindskydden bredvid sjön, gjorde upp en värmande eld där vi kunde värma oss själva och våra medhavda lussebullar, drack en god kopp kaffe och njöt av att bara vara där. Det kändes som att vår engelska familj fick uppleva det bästa av Åre och Sverige. 

Ottsjö. Foto Darren Hamlin 
Nu har våra gäster åkt hem och vi inväntar nästa gäst som kommer till helgens Snö, test och fest, den officiella säsongspremiären. På grund av snöbrist nere i Europa har Åre hux flux blivit värd för damernas och herrarnas alpina världscup. Det lär med andra ord kunna bli en händelserik helg, bäst att njuta av lugnet före stormen. 

Ännu en magisk soluppgång. Foto Darren Hamlin 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar