Måne

Måne

tisdag 27 augusti 2013

Vantar och badkläder packade

I lördags packade vi bilen och körde den dryga milen till Ristafallet i Undersåker. Ristafallet är ett av Sveriges största vattenfall och även den plats där delar ur filmen Ronja Rövardotter spelats in.

Foto Darren Hamlin 
Vi skulle för första gången tälta med barnen. Bilen var packad som att vi skulle vara borta en månad, vi skulle vara borta en natt. Men det är ju så det är med barn, lika mycket packning oavsett hur länge man ska vara borta. Särskilt här uppe där det behövs allt från vantar till badkläder när man ska ut i naturen. Att vi valde Ristafallet berodde mest på att det är en ordnad tältplats med tillgång till vatten och toalett samt att den 15 minuter korta resvägen kändes alldeles lagom. Det gäller att spela säkert för att få en bra första upplevelse, då har vi kanske större chans till nya tältnätter på mer otillgängliga platser i framtiden. Att där fanns ett vattenfall var bara en bonus. När vi körde nerför backen mot tältplatsen slogs vi av hur otroligt vackert det var. Jämtlands sommarturister har börjat dra sig tillbaka, det var därför inga problem att hitta en fin plats att slå upp tältet på. Gräsplätten längst ifrån de andra gästerna var given. Vi misstänkte att de andra inte hade beställt väckning i ottan i form av barnspektakel. 

Foto Darren Hamlin 
Först, passa på att slå upp tältet medan barnen fortfarande sov i bilen. Sen, på med vandringskläder och ut för att utforska stigarna runt vattenfallet. Jag blir inte förvånad att Tage Danielsson valde den här platsen för inspelningen av Ronja Rövardotter. Så naturligt, så trollskt. Barnens obligatoriska test så fort vi kommer till vatten, känna om det är sommarvatten, det tyckte dom att det var (jag vet dock inte om jag var beredd att hålla med på den punkten). Eftermiddagens uppgift, hitta blåbär till kvällens efterrätt. Fixat. Resten av kvällen bestod av klassiskt campingliv med grillning, stormkök, neskaffe och diskning i tvätthuset (rookies som vi är hade vi förstås glömt den obligatoriska tvättbaljan som alla bär runt sin disk i!). Barnen tyckte att tältet var den bästa sovplatsen någonsin och somnade på nolltid. Sedan ett glas rött till mamman och pappan under den oändliga stjärnhimlen. Därefter tog det inte många sekunder att somna till dånet av vattenfallet. 

Foto Darren Hamlin
Morgonstund har guld i mun. En av de fördelarna med att ha barn som vaknar tidigt är att man får se den nya dagen gry. Det blev frukost på filten utanför tältet, i den mystiska morgondimman, med vantarna på. När de andra gästerna började vakna hade vi packat ihop och var på väg hem till Åre. Vår första tältupplevelse som barnfamilj gick bra, detta måste göras om. 

Ännu en sommardag i Åre bjöd på bad i Åresjön. Det är konstigt när man tänker på det, kontrasterna, vantar vid frukost för att några timmar senare svalka sig i sjön.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar