Måne

Måne

söndag 11 augusti 2013

Vuxenvandring och bärplockning


Igår gjorde jag och Darren vår första vandring utan barn. Det var sista chansen vi hade att få hjälp med barnvakt, på ett tag i alla fall. Då var frågan vilken av alla vandringar eller aktiviteter man skulle hitta på. Som nya i Åre tänkte vi att det första som måste göras är att gå från vårt hus till Åreskutan. Och så blev det. Eftersom det byggs två nya liftar precis där vi bor är den delen av berget avstängd för tillfället. Men vi hittade en annan väg att gå. Och det blev en fantastisk promenad.

Foto Darren Hamlin
Vi har på de tre veckor som vi har bott här börjat vänja oss vid alla dessa uppförsbackar som man ska uppför hela tiden. Men när vi hade gått rakt uppför i två timmar började vi känna att det kunde vara skönt att sitta ner en stund, vi var värda macka och kaffe. När vi skulle ta första tuggan av mackan kom en yngling springandes, ja springandes, uppför det stupliknande klippblock vi just klättrat upp för. Vi kunde konstatera att vi har lite träning kvar tills vi springer upp till Åreskutan. När vi sedan fikat klart och gick vidare kom ynglingen springandes tillbaka, nedför. Vi stannade honom och frågade om han hade sprungit till toppen, nej, inte riktigt, han hade vänt precis innan. Han var längdskidåkare. Imponerande!

Återigen är det en märklig känsla att vandra där vi brukar åka snowboard. Men det är spännande att se vad som gömmer sig under snön. Alla dessa bäckar och stigar som inte syns på vintern. Backarna ser mycket brantare ut utan snö.

En annan fin sak med vandringarna här under sommaren är alla bär. Bästa färdsnackset man kan tänka sig.



På tal om bär, häromdagen hade jag ju lovat mig själv att jag skulle fylla frysen med blåbär. Vi hittade hur mycket blåbär som helst, men har en bit kvar till fylld frys. Jag upptäckte i alla fall att det var enkelt att plocka blåbär med två små barn, de satte sig mitt i blåbärsriset och åt så mycket de orkade. 

Idag ska vi ta bilen och upptäcka nya områden, och hitta nya bärställen. Många här uppe pratar också om hur mycket hjortron det finns. Men var dessa finns tycks vara en väl bevarad hemlighet, vi har hittat ett 20-tal på de myrmarker vi har gått på, men inte kilovis som andra tycks hitta. Jakten fortsätter! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar