Måne

Måne

måndag 29 juli 2013

Vad ska vi här och göra?

Foto Darren Hamlin
Jo, det är många som undrar vad vi ska här och göra. Varför flyttar man till Åre? Vad gör man i Åre förutom de vintersporter som erbjuds under vinterhalvåret? Hur långt är det till närmsta "riktiga" stad? Och, vad jobbar man med? Sedan vi bestämde oss för att flytta hit är det några av de frågorna vi har fått. Jag skulle kunna skriva hur många anledningar som helst till varför vi vill bo här, men en av de största är att vi vill prova något nytt där vi kan få en annan vardag. Något nytt som inte är en storstad. Vi har bott i London, vi har bott i Stockholm. Det har sina fördelar. Men med barn är det lätt att man hamnar i en cirkel som består av att lämna på förskolan-jobba-hämta på förskolan-äta-sova. För att sedan, på helgen, knappt utnyttja det som en storstad har att erbjuda. Och ändå betala en massa för att bo i den där storstaden man inte utnyttjar. I alla fall har det blivit så för oss. I Stockholm har Darren haft en restid till och från jobbet på ca 3,5 timme per dag. Det har inneburit att jag och barnen knappt träffat honom på vardagarna. Tråkigt såklart.

Av de platser vi har varit på i Sverige är Åre den vi känner mest för. I Åre finns det här i vår omgivning och är en del av vår vardag.

Foto Darren Hamlin
Igår efter vår frukost tog vi med barnen och knallade upp en bit på berget. Där hittade vi, vad vi förmodar är, någon av förskolornas lägerplats. En koja, en plats för en lägereld och en helt fantastisk utsikt. Eskil fann sig direkt och började leka nya fantasilekar som jag aldrig hört honom leka förut. Sen gick vi ner till vårt hus igen för att äta lunch. En helt vanlig söndagsförmiddag i Åre. 

Och jobben då? Darren jobbar vidare med att sälja resor från England till Sverige, men sitter i vårt hus istället för i Uppsala. Vi kan sedan en vecka tillbaks äta både frukost och middag ihop, en ny upplevelse! Och jag hade turen att bli anställd som förskollärare här i Åre. Men först ska jag vara mammaledig! 

Närmsta stad? Egentligen ganska ointressant. Östersund, 10 mil härifrån. Hade vi velat ha en stad hade vi inte lämnat Stockholm. 
Foto Darren Hamlin

2 kommentarer:

  1. Oh underbart, livet är för vä
    rdefullt att slösa bort.Bor själv på landet sedan många år.Dessför innan var det Helsingborg,Bonn,Göteborg, Oslo....så plötsligt en dag kom vi på nej barnen måste få växa upp i lugn miljö..vi har bott i en pytteliten by i sjutton år, vi ångrar oss inte.Åre var ett alternativ då vi funderade var vi vilqle bo, men det blev Blekinge istället. Ha det gott!!!

    SvaraRadera
  2. Tack Monica! Vad roligt att höra att fler har gjort samma sak, och att ni inte har ångrat er. Det betyder mycket att få höra sådant, även om det efter en vecka här känns hur rätt som helst :)

    SvaraRadera