Måne

Måne

lördag 26 december 2015

Katastrofläge, eller?

Så var det jullov igen. Det mesta av snön hade spöregnat bort och minusgraderna lyste med sin frånvaro. Jag gjorde min sista dag på jobbet den 22:a och på kvällen väntade öl och mat på Fjällgården, restaurangen en bit upp i skidsystemet. Just som vi satt där med sprakande brasa och stjärnor i fönstren började flingorna att dala utanför fönstret. Precis så där som jag tänker mig att de klagande vuxna hade önskat sig TV:s julkalender, som ett julkort. Mysigt hur som helst. Efter middagen tog vi Bergbanan ner till ett nytt julkort och en ny öl.

Åre Torg 22 december
Sedan 23 december och några snabba sista inköp, sedan en biltur 30 minuter bort till lugnet i Ånn. En sen kväll med provsmakning av lax och julskinka. 

Den snö som hade fallit var ändå inte tillräcklig för att täcka skridskoisen på Ånnsjön på julafton. Sparkföret ner till sjön var bättre än nånsin och skridskoisen inte heller så tokig. Hela familjen tog sig en knackig men rolig åktur. Och nog var isen tillräckligt tjock, för senare på eftermiddagen visade det sig att Tomten kom farandes från fjällen över isen hem till oss.
Julafton Ånnsjön
Stormen Staffan då? På juldagen hade SMHI satt en klass 2-varning för Jämtlandsfjällen, dvs väder som kan innebära fara för allmänheten. Tågen var inställda och allmänheten uppmanades att hålla sig inne. Katastrofläge? Visst började det blåsa och snöa. Och visst svajade träden och det knakade till i huset några gånger. Men nog kändes alla varningar lite i överkant. Under julafton hade isen smält något, för att sedan frysa på, vilket innebar att juldagsisen var något blöt. Men med den solen kunde vi inte hålla oss borta.

Ånnsjön juldagen 
Isskärva i motljus 
Idag när vi vaknade var marken täckt med snö. Det blåste fortfarande lite, men vi kunde inte motstå en tur på längdskidorna. Någon decimeter snö hade kommit och gårdagens isiga underlag var som borta.


Spåra i nysnö 
Rastplatsen 
Nu kanske ni tror att våra utflykter alltid är som en julkortsidyll? Jag kan trösta er med att så inte är fallet. Till rastplatsen skidade vi på utan bekymmer. Hemvägen bestod av gråt och ymnigt snöfall. En treåring som kastade av sig mössa och vantar och skrek de få kilometerna hem, för att sedan somna gott hemma i sängen. Vi andra tog en till tur. Dagsljuset visar sig inte särskilt länge så här års, så det gäller att passa på. 

Ånnsjön annandagen 
Sikta på ljuset bakom snöfallet
För en femåring blev turen ut på isen i blåst och snöfall ett litet äventyr, det såg ju ut att vara så långt hem. Imorgon fortsätter jullovet med slalom hemma i Åre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar