Måne

Måne

lördag 1 augusti 2015

Hemma i Åre

Precis när vi hade flyttat hit till Åre sa någon till mig att, hur mycket man än förälskar sig i den här platsen, hur mycket man än trivs här och hur vackert det än må vara, så är ett hett tips att åtminstone någon gång per år åka här ifrån för att komma ur Årebubblan och framförallt för att få känna hur mycket man tycker om Åre när man sedan kommer tillbaks. Jag tror att det ligger något i det. För tre veckor sedan tog vi tåget ner till Stockholm. När vi kom av på Centralen vid 23-tiden var det nästan som när man kliver av ett flygplan på någon solsemester, ni vet när man möts av den där värmeväggen. Nej, det var förstås inte så varmt, men när man lämnat 5 grader, regn och blåst och kliver av i 15 grader utan regn, så var känslan densamma. Barnen sprang alldeles lyckliga på perrongen utan fleece, mössa och överdragsbyxor. Äntligen sommar!

Stockholm Foto Darren Hamlin 
Det blev en semester med turistande i Stockholm och sommarhäng på min hemmaö, Runmarö. Bajenmatcher, Gröna Lund, Tom Tits, Junibacken, indisk mat, thaimat, paddling, kobba med träbåten, fiska, fånga småfisk i håv, jogga, plocka bär, äta och dricka gott men framför allt - träffa familj och vänner. Många som vi träffade sa att vad typiskt att vi kom ner till Stockholm just nu "i det här vädret" och beklagade sig över vilken dålig sommar det var. Allt är förstås relativt, men när man kan äta frukost på uteplatsen och spendera dagarna i shorts och t-shirt tycker jag att det är en helt vanlig svensk sommar, den förra var ju något utöver det vanliga! 

Blåbär precis överallt!
Kobba=ta sin båt till en ö och spendera dagen där
Men lika pirrigt som det var att sätta sig på tåget till Stockholm, lika pirrigt var det att tre veckor senare sätta sig på tåget hem till Åre. När tågpersonalen ropade ut "Nästa Åre" skrek barnen av lycka och sprang fram och tillbaks i tågvagnskorridoren sjungandes "Åre-tralalalala". När vi klev av tåget möttes vi av den friska fjälluften, som dock var något varmare än 5 grader, kanske 10! Och om möjligt var det ännu grönare än när vi åkte. Nu hade syrenerna slagit ut och dikena exploderat i sommarblomster. 

Sommarblomster 
Det låg fortfarande snö på topparna, men betydligt mindre än när vi åkte. Av taxichauffören som körde oss upp för den långa backen till vårt hus förstod vi att det hade varit tre tuffa veckor. Lite värme och mycket regn. Men precis som när vi flyttade upp hit för ganska på pricken två år sedan, så bjöd den första dagen hemma i Åre på sol. Hur skönt det än är att bara strosa omkring hemma när man har varit bortrest i tre veckor lockade naturen och den fina dagen för mycket. Det blev en liten utflykt till Ullådalen. Kaffe och lek vid forsen. Och då kom den där känslan - vi är hemma, och som vi har saknat det! 

Fina Ullådalen 
Samtidigt som vi lekte Bockarna Bruse under en av broarna som går över Ullån kom två killar i yngre tonåren.  Och visst är det något speciellt när man ser tonåringar leka, jagas och inte bry sig ett dugg om hur leken upplevs eller vad andra eventuellt tycker? Precis som det ska vara! 

Som om det inte vore nog med semester så har jag en hel härlig vecka kvar som bjuder på kompisbesök från Stockholm. Den här kvällen avslutar jag på balkongen med vår hemmasolnedgång. 

Bästa balkongen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar