Måne

Måne

söndag 28 juni 2015

Barnens guide till Åres cykelbanor

När man inte åker skidor i Åre så cyklar man. Alla cyklar, nästan i alla fall. Stora som små. Jag har aldrig sett så många små barn som lärt sig cykla så tidigt som här i Åre. Så fort ett barn lärt sig gå springer de runt på en springcykel, och vid tre-fyra års ålder cyklar de. Och barnen nöjer sig inte med att cykla på vägar, de vill göra som de större, cykla på de olika cykelbanorna och ramperna som finns här. Jag och barnen bestämde oss för att göra ett test av de olika banorna.

Rampen vid Holiday Club: Den här cykel/skateboardrampen ligger strategiskt placerad ett stenkast från Ica. Med andra ord ett perfekt stopp till och från affären när man har barnen med sig. Här träffar de ofta någon kompis från förskolan som också är där och cyklar. De tycker också att det är spännande att kolla in ungdomarna som också kör här. Minus skulle väl vara att för de minsta barnen är det bara mittenrampen som är aktuell, eftersom de andra två är för svåra att cykla upp på. Men både vår blivande 3-åring och 5-åring gillar att köra här ändå. I helgen blev det invigning för skateboarden på rampen, inte lika lätt som att cykla, men 5-åringen var ändå nöjd efteråt.



Dirten Åre: Dirten är minst sagt populär bland Åres barn, ungdomar och vuxna. Det är lite av en samlingsplats för alltifrån proffs till barn på springcyklar som knappt lärt sig prata. Dirten ligger fint belägen mellan järnvägen och Åresjön, precis nedanför VM8:ans lift. Den är byggd så att proffsen kan hålla till på de mer avancerade banorna, medan barnen håller till på de lite enklare. Och så finns det grillplats för den som vill ta med sig middagen dit. Minus här är att den ligger precis vid en obevakad järnvägsövergång, men än så länge går barnen i alla fall inte dit själva.  



Dirten Undersåker: 10 kilometer öster om Åre ligger grannbyn Undersåker. Där har man också anlagt en dirtbana, den testade vi för första gången i söndags. En väldigt mycket mindre och enklare bana än Åres. Men alldeles utmärkt för barn. Även de yngsta barnen klarar att cykla runt hela banan. Nu håller de också på att bygga ut banan och jag tror att en del av den ska bli till skateboardramp. Här finns det också en grillplats. Det finns även en lekplats med gungor, gungbräda, rutschkana och sandlåda, vilket var perfekt när barnen ville ta en paus från cyklingen. Inte nog med det ligger Pizzeria Milano några meter bort. Där serveras den bästa "vanliga" pizzan jag ätit i Åre. I söndags intogs lunchen där, för att efteråt gå in på Bygårn i samma byggnad där det pågår sommarloppis. Varje dag mellan 11-17. Många bord med mycket prylar. Jag gick därifrån med en gammal fin burk att ha i köket samt ett gammalt decilitermått. Lyckad dag när både barnen och mamman fick vad de ville. Minuset här enligt barnen var att det inte var några andra där och cyklade samtidigt, inga barn och inga äldre att beundras av, men det var nog bara en tillfällighet. 





Pumptrack: Den här banan gör gästbesök lite här och var i byn. Ibland befinner den sig inne i arenan på Holiday Club, ibland vid stationshuset, och som när vi testade den, på Torget. När barnen skulle testa den här för första gången var jag nervös. Hård bana på hård asfalt med, vad jag tyckte, svåra kurvor att ta sig an. Men det gick bra och var väldigt uppskattat av båda barnen. Det var bara 5-årignen som testade att cykla i kurvorna, inte lika lätt med en springcykel kanske. Men båda var extra stolta när ungdomarna runt omkring stod och hejade på! 


Och det här med att ha ungdomarna med sig måste jag säga gäller för samtliga cykelbanor. Det värmer i hjärtat att höra hur en målbrottskille säger att det var ett snyggt åk till en 5-åring, och hur de alltid visar hänsyn genom att vänta tills de yngre hunnit flytta sig innan de tar sats och kör. Cykelbanorna är helt klart värt ett besök om ni kommer till Åre! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar