Måne

Måne

söndag 15 mars 2015

Den vackraste platsen på jorden?

Åreskutan. Foto Darren Hamlin
En vindstilla och solig dag i Åre med omnejd, oavsett om det är vinter, vår, sommar eller höst, är något helt magiskt. Jag undrar om det inte är den vackraste platsen på jorden då? De senaste dagarna har varit sådana dagar. I början av veckan hade vi sol, men vind. Men så avtog vinden och vi har börjat känna att solen faktiskt värmer. Trots en hektisk vecka som gräsänka med två barn så har vi inte haft mycket att klaga på. På onsdagen var det dags för det årliga kolbullefikat på barnens förskola. Kolbulle är en jämtländsk matklassiker som påminner om en pannkaka med fläsk i, dessa serveras med lingonsylt. På barnens förskola är det ett av inslagen i deras Jämtlandsvecka. Dagen till ära bjöds vi just på sol och vindstilla väder, så vi kunde mer än njuta av de goda kolbullarna ute på förskolegården.

Och det fina vädret har bara fortsatt under helgen. Det har känts vår! Utemöblerna på balkongen framplockade, cykeltur, grilldoft från grannarna, afterski på balkongerna, glass på torget, sopade gator och massvis med utslagna tussilago längs vägarna!


På lördagen var jag själv med barnen utan bil. Och när man är själv här med två barn utan bil drar man sig för att ge sig iväg på några längre utflykter, för hur man än gör så måste man förr eller senare ta sig upp för ganska branta uppförsbackar. Den fighten orkade jag inte ta med två barn. Och om man ska hålla sig på samma höjd som vi bor, så att vi slipper alltför mycket uppför, finns det inte så mycket att välja på. Men ett bra alternativ finns! En cykelutflykt till Bergbanans mittstation vid Tott Hotell, för att därifrån ta Bergbanan upp till slutstationen Fjällgården. Bergbanan är en 115 år gammal hissbana som tar oss från Torget, via Tott Hotell, upp till Fjällgården, vår egen lilla tunnelbana. Med matsäck i ryggsäcken begav vi oss. Barnen älskar att åka Bergbanan, vi kan åka den hur många gånger som helst. Den här gången var den proppfull med folk, men vi tog oss upp. Väl uppe hittade vi en plats i en skogsdunge där vi kunde äta vår lunch samtidigt som vi tittade på de förbiåkande slalomåkarna. Att vi också hade en förkyld och trotsig 2,5-åring som halkade i en stor geggamojjabacke och fick lera över hela overallen och över halva mamman. Och att mamman i samband med detta välte ut det sista kaffet som fanns kvar i muggen är en annan historia. 

Bergbanan
Idag var jag inte gräsänka längre. Darren hängde med barnen och jag fick en välbehövlig snowboarddag i backen med en kompis. En hel dag av skön åkning, snack, kaffe i soliga snöhögar och restauranglunch.

Kafferast
Up in the air. Skärmflyg.
En av favoritplatserna på berget
1000-meters
När man ställer sig åkklar på brädan och blickar ut över den milsvida utsikten, där den ena fjällsjön går ihop med den andra och allt detta omges av dessa pampiga berg tänker jag att det här nog måste vara den vackraste platsen på jorden. 

Åreskutan. Foto Darren Hamlin
När jag kom hem gjorde barnen iordning afterski på balkongen. När det blev för kallt där spanade vi in solnedgången från sovrumsfönstret. Imorgon börjar en ny vecka hemma i Åre. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar