Måne

Måne

tisdag 28 januari 2014

Vad gör vi om vi möter en björn?

I somras när vi var ute i bärskogarna blev jag ibland lite nervös att vi skulle stöta på en björn. Vad gör vi då? Darren hade sett klipp på nätet där människor som träffat björnar, lugnt och försiktigt, hade pratat sig ifrån björnen. Så ska vi göra, inte springa. Jag funderade många gånger över om man verkligen skulle lyckas behålla det där lugnet i ett eventuellt möte med en björn. I förra veckan var vår kompis Petri här och hälsade på i några dagar. Darren har länge velat gå över isen på Åresjön till Renfjället, för att kolla in och fota Åre från andra sidan. Nu var det äntligen någon som ville följa med honom dit, kvällstid. Darren och Petri gick dit, men kom tillbaks förvånansvärt snabbt. Helt uppjagade. Vid strandkanten på andra sidan sjön hade de hittat spår i snön, stora som storlek 46 i skor. Med klor längst fram.
Foto Darren Hamlin 
Darren tog fram kameran för att fota spåren. I samma stund hördes ett ordentligt brak, kraftiga grenar som bröts av och ett mörkt morrande på bara några meters avstånd. Jag fick inte riktigt klart för mig om de sprang hela vägen tillbaks till den parkerade bilen i Åre by, men något lugnt samtal hade de inte fört med djuret i mörkret. Vi vet fortfarande inte vad det var. Hela kvällen satt vi och lyssnade på djurläten på datorn och letade spårbilder. Dagen efter var de förstås tvungna att gå tillbaks i dagsljus för att undersöka saken vidare. Strax efter att de hade gått hemifrån ringde Darren mig på Facetime för att visa detta fynd:

Foto Darren Hamlin 
Det finns fem rovdjur att välja på, björn (som borde sova?), varg, järv, lodjur eller människa. Efter ett antal mail och samtal med Länsstyrelsen i Jämtland har vi ändå inte kommit fram till något svar. Spåren i så djup snö är för svåra att tyda. Om stackarn på bilden ovanför blivit dödad eller dött på något annat sätt vet vi inte heller. Men det blev en spännande helg, och vi lärde oss en massa nytt om rovdjur, spår och läten. Och, det kanske vore på sin plats att träna upp nerverna till nästa tillfälle, eller så var det klokt att springa för livet! 

Efter några dagar med temperaturer runt -20 och en hel del blåst bjöd söndagen på behagligare temperatur, knappt någon vind och en väldig massa sol! Jag hade turen att ha paxat en heldag i skidbacken med några kompisar. Äntligen fick jag en perfekt snowboarddag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar