Måne

Måne

söndag 21 december 2014

Årets kortaste dag

Idag inträffar vintersolståndet på vårt norra halvklot. Vår kortaste dag. För oss här i Åre betyder det att solen gick upp 9:50 och ned 14:21. Det gäller att utnyttja dagsljuset på bästa möjliga sätt. Men visst är det något speciellt med att leva i ett land som har så stora skillnader i klimat, ljus, mörker, värme och kyla under året? Jag gillar att den svenska julen ursprungligen kommer ifrån att vi firade och hyllade de korta midvinterdagarna, vi firade midvinterblot - solens återkomst och önskan om god årsväxt. Trots de korta dagarna vi har nu gör de vitklädda träden och den vittäckta marken att det trots allt inte känns så mörkt. De senaste dagarnas snöfall har gjort att Åre just nu ser ut som ett riktigt julkort.

Foto Darren Hamlin 
För några dagar sedan kom den där chocken som vi fick vid samma tidpunkt förra året också. Det-är-ju-folk-precis-överallt! Hittar ingen parkeringsplats. Måste stå i kö i mataffären. Kö in till Systemet. Och en massa människor man inte känner igen. Det är jullov. Dags att börja använda scannern på Ica igen och dags att börja planera matinköpen mer än en dag framåt. Samtidigt, vad kul att det är igång! Till den här helgen öppnades ännu fler liftar och backar. Det mesta snöfallet för den här vintern kom vältajmat! 

Vårt köksfönster 
Torsdagen och fredagen hade vi en febrig son här hemma. Och som han led av att se snön dala ned utanför fönstret utan att få gå ut och åka skidor eller stjärtlapp. Igår var han feberfri och sa till mig att det hade känts som att sitta inlåst och att han bara måste ut, nu på direkten. Vi skulle ned till Konsum och handla några grejor. Och äntligen hade det kommit så mycket snö att vägen dit ned var helt täckt. Stjärtlappen måste med. In på genvägen genom skogdungen och sen såg jag bara en orange prick susa nedför branten. Och så ett underbart skratt som hördes hela vägen ned. 

Se upp i backen!
Idag, på denna årets kortaste dag, var det mycket som skulle hinnas med. Planera mat för julafton tillsammans med mamma och pappa. Handla mat för julafton. Och så en massa pyssel. Allt detta samtidigt som vi kämpade mot en baksmälla från gårdagens kväll med kompisarna. 

Hur ont det än gör i fingrarna!

Det roligaste med pepparkakorna

Och den obligatoriska knäcken
Eftermiddagen avslutades med sjtärtlappsåkning i mörkret utanför huset. Nu har vi jullov på riktigt, och det bästa är att det inte ens har börjat. Men imorgon bitti så! 

Granen utanför vårt hus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar