Måne

Måne

lördag 30 augusti 2014

Efter regn och kyla kommer sensommardagar

Precis som jag hade kommit igång med cyklingen och löpningen smög sig en diffus förkylning och regniga kalla dagar på. Förra veckan hade de låga molnen och regnet liksom parkerat över Åre. Det kanske var tur att detta sammanföll med förkylningen, för det var inte direkt så att man längtade ut i löpspåret. Men den varma soliga sommaren i kombination med de senaste veckornas regn har gjort att svamparna mer eller mindre har tagit över skogarna. Det finns svamp precis över allt. Man ser den ena Facebookuppdateringen efter den andra om hur mycket svamp folk i här i krokarna har lyckats samla ihop. Själv är jag inte så bra på svampar. Kantareller och trattkantareller var det vi plockade när jag var liten och bodde i Stockholms skärgård, men de andra har jag dålig koll på. Kantareller ska det dock finnas gott om här, så jag har letat, letat och letat, utan att hittat en enda. Härom kvällen var jag och en kompis ute på en kvällspromenad och höll ögonen öppna efter kantareller. Det var helt gult, av fingersvamp.


Tur att promenaderna här är så vackra och rogivande att det inte spelar någon roll att svampkorgen var tom när jag kom hem. 



Men efter regn kommer sol och lagom till den här helgen drog sig regnmolnen bort och sensommarvädret har kommit på besök. Precis som vid den här tiden förra året börjar dagar som dessa med att det är runt 5 grader, klar himmel och en tät dimma som ligger över Åresjön. Dimman försvinner, temperaturen stiger och efter lunch kan man ha t-shirt och shorts. Ändå är luften frisk och man kan ana lite höst i den. Igår kväll kunde vi äta middag på balkongen igen, en kontrast till förra veckans middagar i köket med tända ljus. Nu gäller det att utnyttja de sista (?) varma dagarna! 

Sagt och gjort. Det bästa med att ha småbarn som vaknar tidigt, trots att det är lördag, är att man kommer upp och utnyttjar hela dagen. Vid nio i morse hade vi packat ryggsäcken med lunch och gav oss iväg en bit upp på berget. Den här helgen är jag gräsänka och då blir det lite av en chansning att ha med sig en 2-åring, en 4-åring och matsäck för att klättra upp för ett berg som har en lutning som en brant skidbacke. Men det är som att barnen vet när de måste kämpa på och att bli burna inte är ett alternativ. Så upp kom vi! 


De nedfallna träden efter förra årets storm (Ivar) ligger fortfarande kvar och det blir en rolig hinderbana där man måste klättra över och under de stora granarna. Väl framme vid vår rastplats ska det plaskas i bäcken som rinner nedför berget. 


Och aldrig smakar väl mat och kaffe så gott som när man äter det på en stock i en skogsglänta? På vägen ned är det obligatoriskt att stanna vid gungan någon gjort av en liten björkstock och ett rep. Klockan 12 var vi hemma och dagen har bara börjat! 

Ett hett tips för er som vill komma upp och njuta av hösten i Åre är att komma upp till Åre Höstmarknad 26-28 september. Hur mysigt som helst och att fint tillfälle att smaka på Jämtland! 

Foto Darren Hamlin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar